Vad är en lead? Magnus Thulin förklarar

Vad är en lead? E-business expert Magnus Thulin förklarar


En “lead” är ett begrepp inom försäljning och marknadsföring som avser en potentiell kund eller intressent. Det kan vara någon som har visat intresse för ett företags produkt eller tjänst, men som ännu inte har blivit en betalande kund. En lead kan identifieras på många olika sätt, till exempel genom att fylla i ett formulär på en webbplats, genom att svara på en marknadsföringskampanj eller genom mässdeltagande.

Att generera leads är ofta ett första steg i försäljningsprocessen. När en lead har identifierats kan företaget sedan försöka konvertera den till en faktisk kund genom uppföljning, möten och andra säljaktiviteter.

Läs mer: Vad är e-business? Ett mycket spännande område

Varför är elektroniska leads bra?

Elektroniska leads, ofta genererade genom digitala kanaler som webbplatser, e-postmarknadsföring, sociala medier eller online-annonsering, har flera fördelar:

 1. Mätbarhet: Digitala kanaler erbjuder en hög grad av mätbarhet. Det är lätt att spåra varifrån en lead kommer, vilket möjliggör bättre analys och optimering av marknadsföringsinsatserna.
 2. Kostnadseffektivitet: Att generera leads elektroniskt kan ofta vara mer kostnadseffektivt jämfört med traditionella marknadsföringsmetoder, eftersom det kan riktas mot en specifik målgrupp och anpassas i realtid baserat på resultat.
 3. Snabb återkoppling: Elektroniska leads kan ofta bearbetas snabbare än leads som kommer från traditionella kanaler. Till exempel kan ett företag omedelbart svara på en förfrågan som kommer via en webbplats.
 4. Automatisering: Många digitala verktyg finns tillgängliga för att automatisera leadgenereringsprocessen, som autoresponders, chatbots eller CRM-system. Dessa verktyg kan förbättra effektiviteten och snabbheten i att bearbeta leads.
 5. Global räckvidd: Elektroniska kanaler möjliggör marknadsföring och leadgenerering på en global skala, vilket öppnar upp för en bredare kundbas.
 6. Anpassningsbarhet: Digital marknadsföring tillåter segmentering och personlig anpassning. Därför kan budskap och kampanjer skräddarsys för att passa specifika målgrupper, vilket kan öka chansen att generera kvalitativa leads.
 7. Interaktivitet: Digitala plattformar ger möjlighet för potentiella kunder att interagera med innehållet, vilket kan leda till en djupare engagemang och förståelse för produkten eller tjänsten.

Sammanfattningsvis kan elektroniska leads ge företag möjligheten att effektivt nå och engagera sin målgrupp, mäta och optimera sina marknadsföringsinsatser och snabbt bearbeta och konvertera dessa leads till kunder.

Att skicka leads internt i organisationer

Att skicka leads internt i organisationer

Att skicka leads internt mellan medarbetare kan ha flera fördelar, särskilt inom större organisationer eller där olika medarbetare har särskilda expertområden. Här är några skäl till varför det kan vara fördelaktigt:

Olika medarbetare kan ha specialkompetens inom specifika produktområden, branscher eller marknader. Genom att rikta en lead till rätt person från början kan kunden få bättre och mer relevant service.

Om en säljare eller kundtjänstmedarbetare har en särskilt hög arbetsbelastning kan det vara vettigt att fördela nya leads till de som har mer kapacitet just då, för att säkerställa snabb och effektiv uppföljning.

Om ett företag har medarbetare eller kontor på olika platser kan det vara lämpligt att skicka leads baserat på geografi för att underlätta fysiska möten eller ta hänsyn till lokala marknadsförhållanden.

I vissa fall kan en lead redan ha en etablerad relation med en viss medarbetare. Det är ofta fördelaktigt att skicka leaden direkt till den medarbetaren för att bygga vidare på den existerande relationen.

Genom att säkerställa att rätt medarbetare hanterar rätt lead kan konverteringsgraden förbättras. Ett effektivt internt leadhanteringssystem kan minska tiden det tar att omvandla en lead till en kund.

Genom att regelbundet skicka leads internt och sedan diskutera resultaten kan teamet lära sig av varandras erfarenheter och ständigt förbättra sitt sätt att arbeta.

En positiv kundupplevelse är avgörande för framgång. Att se till att varje lead hanteras av den mest lämpliga medarbetaren kan bidra till en bättre upplevelse för kunden.

För att detta system ska fungera effektivt är det dock viktigt med tydlig kommunikation, goda interna processer och eventuellt stöd av CRM-system (Customer Relationship Management) som kan automatisera och spåra fördelningen av leads.

Personligen använder jag HubSpot för att hantera, följa upp och bearbeta leads.

Hur får man in leads genom sin hemsida?

Hur får man in leads genom sin hemsida?

Läs mer: Vad är en digital strategi?

Läs mer: Digital närvaro – En grundläggande guide för ditt företag

Läs mer: interimskonsult – Att tänka på!

Läs mer: SEO Konsult – Förbättra din Sökmotoroptimering med en Expert

Att få in leads genom din hemsida innebär oftast att du omvandlar besökare till potentiella kunder eller intressenter. Här är några effektiva strategier och metoder för att generera leads via din hemsida:

 1. Optimera för konvertering: Designa din webbplats så att den är användarvänlig, snabb, mobilanpassad och inbjudande. En tydlig och ren design kan göra det lättare för besökare att utföra önskade handlingar.
 2. Använd “call-to-action” (CTA): Uppmana besökarna att utföra en specifik handling, som att prenumerera på ett nyhetsbrev, fylla i ett kontaktformulär eller ladda ner en resurs. Exempel på CTA kan vara “Prenumerera nu”, “Boka en demo” eller “Ladda ner vår guide”.
 3. Erbjud värdefullt innehåll: Genom att skapa och dela högkvalitativt innehåll, som blogginlägg, e-böcker, guider, videor eller webbinarier, kan du locka besökare att ge sina kontaktuppgifter i utbyte.
 4. Använd landningssidor: Skapa specifika sidor för dina kampanjer eller erbjudanden. Dessa sidor bör vara optimerade för konvertering och fria från distraktioner.
 5. Formulär: Integrera formulär på din webbplats där besökare kan lämna sina uppgifter, till exempel för att prenumerera på nyhetsbrev, anmäla sig till evenemang eller begära offert.
 6. Chatbots och livechatt: Använd dessa verktyg för att interagera med besökare i realtid. Detta kan hjälpa dig att snabbt svara på frågor, lösa problem eller samla in kontaktinformation.
 7. Testimonials och recensioner: Genom att visa positiva omdömen och rekommendationer från nöjda kunder kan du bygga förtroende och uppmuntra andra att lämna sina uppgifter.
 8. SEO (sökmotoroptimering): Se till att din webbplats är optimerad för sökmotorer så att du kan dra nytta av organisk trafik. Högt rankade sidor kan attrahera fler besökare och därmed fler potentiella leads.
 9. Retargeting: Genom att använda retargeting-annonser kan du rikta dig till besökare som tidigare har varit på din webbplats men inte har blivit leads ännu.
 10. Integrera sociala medier: Ha länkar och delningsknappar till dina sociala mediekonton, vilket kan öka engagemanget och spridningen av ditt innehåll.
 11. Mät och justera: Använd analysverktyg, som Google Analytics, ahrefs och Google seatch console, för att övervaka din webbplats’ prestanda och konverteringsgrad. Genom att regelbundet utvärdera och anpassa dina strategier kan du förbättra din leadgenerering över tid.

Kom ihåg att kvaliteten på dina leads är lika viktig som kvantiteten. Det är bättre att ha färre, men mer kvalificerade leads, än många leads som inte är intresserade av ditt erbjudande.

Läs mer: Vad gör en digital affärsutvecklare?

Vad är skillnad mellan prospekt och lead?

Vad är skillnad mellan prospekt och lead?

Begreppen “prospekt” och “lead” används ofta inom försäljning och marknadsföring, men de har skilda betydelser.

Lead

 • En lead representerar en individ eller organisation som har visat någon form av intresse för det som ett företag erbjuder, men som ännu inte har kvalificerats i någon större utsträckning.
 • Exempel på en lead kan vara någon som fyller i ett formulär på en hemsida för att ladda ner en e-bok, prenumerera på ett nyhetsbrev eller som svarar på en annons.
 • En lead är i grunden en potentiell kund, men det finns ingen garanti för att denna individ eller organisation kommer att bli en faktisk kund. Det är därför nödvändigt att kvalificera leads för att avgöra deras sannolikhet att göra ett köp.

Prospekt

 • Ett prospekt är ett steg vidare i kvalificeringsprocessen jämfört med en lead. Det är en individ eller organisation som inte bara har visat intresse för det som företaget erbjuder, utan som också har identifierats som någon som har potential att bli en kund baserat på olika kriterier.
 • Med andra ord är ett prospekt en kvalificerad lead. Detta innebär att de har visat tillräckligt intresse, har behovet av produkten eller tjänsten, och har förmågan att köpa den.
 • Prospekt kan ha interagerat mer med företaget, till exempel genom att delta i försäljningssamtal, boka en demonstration eller begära en offert.

Kort sagt, medan en lead representerar ett initialt intresse från en potentiell kunds sida, är ett prospekt en mer kvalificerad potentiell kund som är närmare att göra ett faktiskt köp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *